Macatias


     Lorsque j'étais enfant, à la Réunion, j'adorais les macatias. 

Mais qu'est-ce que c'est ? C'est un petit pain ou plutôt une petite brioche toute ronde coupée en forme de croix au dessus. Cette petite merveille est pour moi le goût d'une autre vie. A la base ces petits pains étaient destinés aux esclaves autrefois. Mais ils ont perduré et aujourd'hui ils sont très appréciés et très recherchés car ils se font rares dans les petits commerces de l'île.

Il est impossible d'en trouver en France alors je n'ai pas eu le choix. J'ai du les faire moi-même. Généralement ils sont un plus gros que les miens, mais j'aime bien les avoir un peu plus petit.

Recette réalisée pour une quinzaine de macatias

Temps de préparation : 30 minutes

Temps de repos : 2 heures


Les ingrédients : 

  • 250 g de farine
  • 30 g de beurre
  • 15 cl d'eau tiède
  • 1 pincée de sel
  • 70 g de sucre
  • 20 g de levure fraîche


La préparation : 


Dans un cul de poule, déposer la farine et le sucre en fontaine. Incorporer la levure fraîche diluée dans l'eau tiède. Pétrir le tout jusqu'à l'obtention d'une pâte qui reste légèrement collante.

Ajouter le beurre coupé en dès et le sel. Malaxer le tout jusqu'à ce que le beurre soit totalement fondu et intégré à la pâte (attention, le temps de pétrissage ne doit pas dépasser 10 minutes).

Laisser la pâte reposer dans un récipient propre et recouvert d'un linge propre pendant une heure.

Au bout de 40 minutes de pause, préchauffer le four à 200°C pendant 20 minutes.

L'heure entière passée, entailler les macatias en forme de croix sur le dessus.

Enfourner pendant 15 minutes. 


Il est possible de rajouter des pépites de chocolat dans l'appareil dès la première étape.

Écrire commentaire

Commentaires : 9
  • #1

    Alesha Shah (jeudi, 02 février 2017 12:57)


    Why visitors still use to read news papers when in this technological globe everything is existing on web?

  • #2

    Marsha Maffei (vendredi, 03 février 2017 11:42)


    I like the helpful information you provide for your articles. I'll bookmark your blog and take a look at again right here regularly. I am moderately certain I will learn many new stuff proper here! Good luck for the next!

  • #3

    Jenni Johnston (dimanche, 05 février 2017 05:14)


    Your style is unique in comparison to other folks I've read stuff from. Many thanks for posting when you've got the opportunity, Guess I'll just bookmark this blog.

  • #4

    Madison Blanton (lundi, 06 février 2017 02:12)


    hey there and thank you for your information � I've certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I'm adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon.

  • #5

    Madison Blanton (mardi, 07 février 2017 08:14)


    Paragraph writing is also a excitement, if you be familiar with then you can write otherwise it is complicated to write.

  • #6

    Lesli Cowgill (mercredi, 08 février 2017 10:10)


    At this moment I am going to do my breakfast, after having my breakfast coming yet again to read further news.

  • #7

    Palmira Godwin (jeudi, 09 février 2017 03:27)


    Greetings from California! I'm bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm amazed at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, amazing site!

  • #8

    Ezequiel Stamper (jeudi, 09 février 2017 09:56)


    I got this website from my pal who informed me about this site and at the moment this time I am visiting this website and reading very informative articles at this time.

  • #9

    Karina Mccay (vendredi, 10 février 2017 05:59)


    We stumbled over here different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page for a second time.